Weg met die klerezooi

Viva magazine 2013 nr 15

Maak je huis schoon & je leven leuker

Tekst: Elles Beijers – fragment

Papieren belanden op de stapel, gedragen kleren op een stoel en naast je bed ligt een vracht boeken te wachten tot ze gelezen worden. Klinkt bekend? Ruim eens op, dat levert meer op dan je denkt.

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd, beweert ook Linda Groen, professional organizer en schrijfster van het boek 'Wat een bende! Oorzaken en oplossingen'. “Een cliënt wees eens naar de zijkant van zijn hoofd en zei: 'Het voelt alsof er hier ruimte bezet wordt gehouden, doordat ik de boel niet op orde heb.' Hij had het idee dat hij z'n tijd veel nuttiger kon besteden, maar dan moest hij eerst opruimen.” Ze merkt het ook bij zichzelf. “Als het om me heen netjes is, dan heb ik overzicht. Het zorgt voor vrije ruimte in mijn hersenen waar plannen en ideeën kunnen rijpen.”
Rommel kan er ook voor zorgen dat je op een bepaald punt blijft hangen. “Dat merken mensen vaak achteraf, als ze hebben opgeruimd. Dan zeggen ze: 'Eindelijk ben ik toegekomen aan die cursus.' Of: 'Nu weet ik hoe ik verder moet met mijn bedrijf.' Laatst werd ik gebeld door een twintiger die voor zichzelf was begonnen. Haar huis moest worden opgeruimd, vond ze. Maar tijdens onze gesprekken bleek dat ze in haar hele leven het overzicht kwijt was, waardoor ze ook niet vooruitkwam in haar werk. Ze nam klussen aan die te weinig betaalden en maakte geen tijd vrij voor langetermijnprojecten die meer zouden opleveren. Ze kwam daar pas achter toen ze ging opruimen.”

Vergeet je niet iets?
Als je niet weet welke spullen je wel en niet moet bewaren, is het handig om jezelf de vraag te stellen: heeft dit nog een functie in mijn leven of hoort het bij mijn verleden? Professional organizer Linda Groen: “Bedenk wat je met je leven wilt en vraag je vervolgens af of dat voorwerp eraan bijdraagt.” Laat je daarbij niet verleiden door gedachten als: ja, maar ik heb er zo veel plezier van gehad. “Soms hebben we het gevoel dat de herinnering verdwijnt als we iets weggooien. Maar dat is niet zo: die mooie avond waarop je die inmiddels versleten jurk droeg, zit ín je. Daarvoor hoef je die jurk dus niet in de kast te laten hangen.”

Terug naar het overzicht

Tags: 
Gepubliceerd: 
fragment uit VIVA, nr 15, 3 t/m 9 april 2013

 
Ik heb veel meer overzicht.

Mevrouw M.-L.