Wie wat bewaart, die heeft op het laatst te veel

Door Annemarie Kas - fragment
Vier op de tien mensen is zo gehecht aan zijn spullen dat hij niets kan weggooien
[ ] Op die schaamte weten auteurs van zelfhulpboeken handig in te spelen. Met titels als Opgeruimd leven en Weg met die troep beloven ze je huis in tien stappen te ontdoen van alle overbodige rotzooi. Los van de grote kans dat ze op de stapel 'boeken-die-ik-ooit-echt-ga-lezen' terechtkomen, is ook de kans op een net, georganiseerd huis met zo'n boek niet zo groot. Dat beaamt 'opruimspecialist' Linda Groen: "Die boeken zijn meestal niet concreet genoeg om écht aan de slag te gaan. Want waar moet je in vredesnaam beginnen?" De moed zakt bij voorbaat in de schoenen.
Maar hoe kom je dan wel van die troep af? Huur geen vuilcontainer, begin juist klein, adviseren de meeste opruimgoeroes. Ruim de eettafel op, of een rommelig kastje, één la met ondergoed. Dan heb je al even een goed gevoel: het lukt om de keuze te maken iets weg te doen. En dat hoeft niet altijd weggooien te zijn: Marktplaats en de kringloop zijn er goed voor, of soms zelfs een museum. Groen: "Ik zie een last van mensen hun schouder afvallen, als ze een paar zakken hebben weggebracht."
Een kleine geruststelling voor verwoede verzamelaars: natuurlijk is er niets mis met die ene doopjurk van je jongste dochter. Maar vasthouden aan haar jeugd door zakken vol met kleding te bewaren, dat is volgens Groen te veel van het goede.
Sterker: de emotionele waarde van één jurk, hemdje of paar schoentjes is groter dan de waarde van zakken vol kleding, ergens weggestopt in een hoek op zolder. Dat geldt ook voor je eigen nabestaanden later: die zijn blijer met één bijzondere herinnering dan met een volgestouwde zolder. Met die gedachte in het hoofd wordt het gemakkelijker om de overige, minder belangrijke zaken weg te gooien.
Misschien wordt het tijd een middagje te plannen, alleen of met een vriendin of met je moeder, om de kledingkast of dat rommelhoekje op te gaan ruimen. En ja, de kans bestaat dat je allerlei leuke hobbymaterialen, nuttig klusgerei of interessante boeken tegenkomt; zonde om weg te doen! Ook dan weten de opruimspecialisten raad. Schrijf een datum, een deadline, op de doos waar je die fijne prullaria instopt. Als je na dat half jaar of jaar niet naar de doos hebt omgekeken, helaas; zie onder ogen dat de kans groot is dat dat nooit meer gaat gebeuren.

Terug naar het overzicht

Gepubliceerd: 
fragment uit nrc.next, dinsdag 17 maart 2009

 
Heel erg bedankt voor je geduld, adviezen en de inspirerende gesprekken.

Mevrouw M.-L.