Grote opruiming

Door Judith Blom
Het voorjaar zit in de lucht, tijd voor de grote schoonmaak! Dat is alleen wat lastig als je met de stofzuiger om stapels rommel heen moet slalommen. Voor wie door de troep zijn woning niet meer ziet, gloort er hoop: Linda Groen, alias De Opruimspecialist, helpt mensen orde te brengen in hun huis, en daarmee ook in hun hoofd.
Linda Groen helpt particulieren bij het opruimen van hun huis, het ordenen van administratie, maar zonodig ook met het coördineren van een verhuizing of zelfs het doelmatig inrichten van een nieuwe woning. Ze werkt voor de gewone sloddervos maar ook voor mensen die haar diensten betalen uit een persoonsgebonden budget.
Verwacht van De Opruimspecialist echter geen razendsnelle metamorfose à la 'Hoe schoon is jouw huis'. "De klant moet zelf opruimen, anders bereik je ook geen blijvend resultaat". Ze begint met de klant advies te geven over een aanpak, en komt daarna meermalen terug totdat de klus geklaard is. Haar bezoekjes werken als een stok achter de deur die de klant stimuleert om daadwerkelijk de gewenste veranderingen te bereiken. Uiteindelijk gaat het namelijk om gedragsverandering, die consequent moet worden doorgevoerd. Ook kan de klant er op deze manier ook aan wennen dat er bijvoorbeeld afscheid genomen moet worden van dingen die jarenlang zijn bewaard. Linda Groen probeert haar klanten ervan te overtuigen dat ze spullen weg moeten doen die niet meer worden gebruikt en alleen maar kostbare ruimte in beslag nemen. "Het weggooien van spullen betekent niet dat je je herinneringen weggooit. Die herinneringen zitten immers in je hoofd. Trouwens, die jurk van vroeger waar je zo aan gehecht bent, die staat vast ook nog wel op een foto." Bruikbare spullen gaan bovendien in het tweedehandscircuit nog een heel nieuw leven tegemoet. En dat is toch eigenlijk veel mooier dan ze weg te stoppen 'voor later'.

Terug naar het overzicht

Tags: 
Gepubliceerd: 
Dwars door de buurt, nr. 106, zaterdag 31 maart 2007

 
Jouw hulp inschakelen heeft mij veel lege ruimte gegeven, niet alleen letterlijk, maar ook in mijn hoofd.

Mevrouw M.